Catalogue Search | MBRL
Search Results Heading
Explore the vast range of titles available.
MBRLSearchResults
-
DisciplineDiscipline
-
Is Peer ReviewedIs Peer Reviewed
-
Item TypeItem Type
-
SubjectSubject
-
YearFrom:-To:
-
More FiltersMore FiltersSourceLanguage
Done
Filters
Reset
279
result(s) for
"Ranging behavior"
Sort by:
Ranging behaviour of an adult female greater spotted eagle (Clanga clanga) wintering in Sudan for 10 years, as revealed by satellite telemetry
by
Mizera, Tadeusz
,
Maciorowski, Grzegorz
,
Meyburg, Christiane
in
Accuracy
,
Animal breeding
,
Birds
2023
Using global position system (GPS) technology, we tracked an adult female greater spotted eagle (Clanga clanga) on its wintering grounds in the Sudan-South Sudan borderland during 2005–2015. There were 10 909 GPS locations for this bird in the non-breeding range. Throughout the study, the eagle showed fidelity to its wintering grounds. The non-breeding season coincided with the dry season. The median arrival date was 11 October (n = 10). The median departure date (n = 10) was 4 March, and was less variable than the arrival date. The 95% kernel density estimate (KDE) for all years was 33 838 km2, and the 50% KDE encompassed 6 585 km2. The wintering range was split between two areas, west and east, with the eagle typically arriving in the western area, where it stayed for some time. It then moved about 330 km to the eastern area, where it would remain for a few weeks before departing for Europe in the spring. In both the western and eastern subareas, the annual home ranges overlapped to a variable extent (14–99%). The high degree of fidelity to the wintering grounds shown by this bird was mirrored by the behaviours of two other adult greater spotted eagles that we tracked (using >1 tracking devices) for 15 years that wintered in South Sudan and Turkey. The number of greater spotted eagles that winter in Africa is a matter of speculation, although virtually all individuals are likely to pass through a narrow corridor near Suez, Egypt. Collectively, these tracking data and the findings of other studies suggest that greater spotted eagles from the western parts of the European breeding range often move to Africa. Further, the Sudd wetlands in South Sudan are important for greater spotted eagles and other rare bird species during the non-breeding season.
Journal Article
Preference and familiarity mediate spatial responses of a large herbivore to experimental manipulation of resource availability
by
Brugnoli, Alessandro
,
Cagnacci, Francesca
,
Ferraro, Enrico
in
631/158
,
631/158/856
,
Animal behavior
2020
The link between spatio-temporal resource patterns and animal movement behaviour is a key ecological process, however, limited experimental support for this connection has been produced at the home range scale. In this study, we analysed the spatial responses of a resident large herbivore (roe deer
Capreolus capreolus
) using an in situ manipulation of a concentrated food resource. Specifically, we experimentally altered feeding site accessibility to roe deer and recorded (for 25 animal-years) individual responses by GPS tracking. We found that, following the loss of their preferred resource, roe deer actively tracked resource dynamics leading to more exploratory movements, and larger, spatially-shifted home ranges. Then, we showed, for the first time experimentally, the importance of site fidelity in the maintenance of large mammal home ranges by demonstrating the return of individuals to their familiar, preferred resource despite the presence of alternate, equally-valuable food resources. This behaviour was modulated at the individual level, where roe deer characterised by a high preference for feeding sites exhibited more pronounced behavioural adjustments during the manipulation. Together, our results establish the connections between herbivore movements, space-use, individual preference, and the spatio-temporal pattern of resources in home ranging behaviour.
Journal Article
Spatially explicit capture recapture density estimates: Robustness, accuracy and precision in a long-term study of jaguars (Panthera onca)
by
Foster, Rebecca J.
,
Harmsen, Bart J.
,
Quigley, Howard
in
Accuracy
,
Animal behavior
,
Animal tracking
2020
Camera trapping is the standard field method of monitoring cryptic, low-density mammal populations. Typically, researchers run camera surveys for 60 to 90 days and estimate density using closed population spatially explicit capture-recapture (SCR) models. The SCR models estimate density, capture probability (g0), and a scale parameter (σ) that reflects ranging behaviour. We used a year of camera data from 20 camera stations to estimate the density of male jaguars (Panthera onca) in the Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary in Belize, using closed population SCR models. We subsampled the dataset into 276 90-day sessions and 186 180-day sessions. Estimated density fluctuated from 0.51 to 5.30 male jaguars / 100 km2 between the 90-day sessions, with comparatively robust and precise estimates for the 180-day sessions (0.73 to 3.75 male jaguars / 100 km2). We explain the variation in density estimates from the 90-day sessions in terms of temporal variation in social behaviour, specifically male competition and mating events during the three-month wet season. Density estimates from the 90-day sessions varied with σ, but not with the number of individuals detected, suggesting that variation in density was almost fully attributable to changes in estimated ranging behaviour. We found that the models overestimated σ when compared to the mean ranging distance derived from GPS tracking data from two collared individuals in the camera grid. Overestimation of σ when compared to GPS collar data was more pronounced for the 180-day sessions than the 90-day sessions. We conclude that one-off ('snap-shot') short-term, small-scale camera trap surveys do not sufficiently sample wide-ranging large carnivores. When using SCR models to estimate the density from these data, we caution against the use of poor sampling designs and/or misinterpretation of scope of inference. Although the density estimates from one-off, short-term, small-scale camera trap surveys may be statistically accurate within each short-term sampling period, the variation between density estimates from multiple sessions throughout the year illustrate that the estimates obtained should be carefully interpreted and extrapolated, because different factors, such as temporal stochasticity in behaviour of a few individuals, may have strong repercussions on density estimates. Because of temporal variation in behaviour, reliable density estimates will require larger samples of individuals and spatial recaptures than those presented in this study (mean +/- SD = 14.2 +/- 1.2 individuals, 37.7 +/- 4.7 spatial recaptures, N = 276 sessions), which are representative of, or higher than published sample sizes. To satisfy the need for larger samples, camera surveys will need to be more expansive with a higher density of stations. In the absence of this, we advocate longer sampling periods and subsampling through time as a means of understanding and describing stability or variation between density estimates.
Journal Article
Ranging Behavior of Philippine Tarsiers (Carlito syrichta) Inhabiting a Protected Forest Fragment in Misamis Oriental, Mindanao: Implications for Monitoring Nocturnal Primates
by
Purificacion, Danah Marie P.
,
Duya, Melizar V.
,
Aragones, Lemnuel V.
in
Adaptive behavior
,
Adults
,
Behavior
2025
Ranging behavior is central to primate ecology and conservation, as it reflects species requirements and responses to habitat alterations, informing status assessments and management strategies. Our understanding of ranging patterns in small, nocturnal primates such as tarsiers is limited, especially for Philippine tarsiers (Carlito syrichta; formerly Tarsius syrichta). We radio-tracked ten Philippine tarsiers inhabiting a small forest fragment in Mindanao and estimated their minimum home ranges during March and October 2017, while intermittently assessing their sleeping site locations and minimum sleeping areas, or the smallest area bounding all their sleeping sites, between December 2016 and February 2018. We found that home ranges were generally larger for adult males than adult females. We observed extensive range overlaps among the tarsiers, even between adult males, and especially among individuals of the same group, who shared sleeping sites. We determined site fidelity among the tarsiers based on their repeated use of sleeping sites, their non-random paths, and the short-term stability of their ranges. We found that minimum sleeping areas of adult males resembled their core areas, based on 50% kernel density estimates, in terms of size and exclusivity. The extensive range overlaps of the Philippine tarsiers, along with the high number of distinct and repeatedly used sleeping sites, hint at their capacity to exhibit adaptive behaviors in response to habitat fragmentation. Increased research effort is needed to understand the drivers of such patterns across different habitats. We recommend the use of the minimum sleeping area as a method to facilitate monitoring of nocturnal primates.
Journal Article
Tri-axial accelerometry shows differences in energy expenditure and parental effort throughout the breeding season in long-lived raptors
by
Egea-Casas, Olga
,
Zoología de Vertebrados
,
Morant, Jon
in
Animal behavior
,
Animal breeding
,
Behavior
2022
This work was supported by Red Eléctrica de España, Iberdrola Foundation, and Wildlife Service of the Valencian Community Regional Government (Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Generalitat Valenciana, Spain). A.M.P. and J.M.E. were supported by predoctoral grants of the University of Valencia [Grant Number 0113/2019] and the Basque Government [Grant Number PRE_2018_2_0112], respectively.
Journal Article
Subsidies from anthropogenic resources alter diet, activity, and ranging behavior of an apex predator (Canis lupus)
by
Belant, Jerrold L.
,
Svoboda, Nathan J.
,
Petroelje, Tyler R.
in
704/158/672
,
704/158/856
,
Animal behavior
2019
Acquisition of resources can be costly and individuals are predicted to optimize foraging strategies to maximize net energy gain. Wolves (
Canis lupus
) would be expected to scavenge on subsidies from anthropogenic resources when these resources provide an energetic benefit over the capture of wild prey. We examined the effects of subsidies from anthropogenic resources in the form of livestock carcass dumps (LCDs) on wolf space use, activity, tortuosity, and diet in portions of North America’s northern hardwood/boreal ecosystem. We fitted 19 wolves with global positioning system collars during May–August of 2009–2011 and 2013–2015. Wolves with LCDs within their home ranges used areas adjacent to LCDs greater than non-LCD sites and had decreased home ranges and activity as compared to wolves without LCDs in their home ranges. Additionally, cattle comprised at least 22% of wolf diet from scavenging in areas with LCDs present as compared to no cattle in the diet of wolves without access to LCDs. Subsidies from anthropogenic resources in the form of LCDs can serve as attractants for wolves and alter wolf diet, activity, and ranging behavior. Apex predators may alter their behavior where subsidies from anthropogenic resources occur and management of these subsidies should be considered when attempting to reduce the impacts of humans on wolf behavior.
Journal Article
Anchoring and adjusting amidst humans: Ranging behavior of Persian leopards along the Iran-Turkmenistan borderland
by
Hunter, Luke T. B.
,
Farhadinia, Mohammad S.
,
Macdonald, David W.
in
Analysis
,
Anchoring
,
Animal behavior
2018
Understanding the space use and movement ecology of apex predators, particularly in mosaic landscapes encompassing different land-uses, is fundamental for formulating effective conservation policy. The top extant big cat in the Middle East and the Caucasus, the Persian leopard Panthera pardus saxicolor, has disappeared from most of its historic range. Its spatial ecology in the areas where it remains is almost unknown. Between September 2014 and May 2017, we collared and monitored six adult leopards (5 males and 1 female) using GPS-satellite Iridium transmitters in Tandoureh National Park (355 km2) along the Iran-Turkmenistan borderland. Using auto-correlated Kernel density estimation based on a continuous-time stochastic process for relocation data, we estimated a mean home range of 103.4 ± SE 51.8 km2 for resident males which is larger than has been observed in other studies of Asian leopards. Most predation events occurred in core areas, averaging 32.4 ± SE 12.7 km2. Although neighboring leopards showed high spatiotemporal overlap, their hunting areas were largely exclusive. Five out of six of leopards spent some time outside the national park, among human communities. Our study suggests that a national park can play an 'anchoring' role for individuals of an apex predator that spend some time in the surrounding human-dominated landscapes. Therefore, we envisage that instead of emphasizing either land sharing or land sparing, a combined approach can secure the viability of resilient large carnivores that are able to coexist with humans in the rugged montane landscapes of west and central Asia.
Journal Article
Ranging Behavior of the White-Headed Langurs (Trachypithecus leucocephalus) Endemic to the Limestone Forest in Guangxi, China
2026
Recording ranging patterns provides essential insights into habitat quality, supporting effective conservation management by prioritizing critical habitats and informing the design of biodiversity-supporting corridors. We collected data on the ranging behavior of four groups of white-headed langurs (Trachypithecus leucocephalus), in a limestone forest fragment in Guangxi Chongzuo National Nature Reserve, southwest China, from October 2016 to August 2017. We tested the effects of food availability and climatic factors on the ranging behavior of these langurs. Our results showed that these langurs had relatively small home ranges (G-DS: 14.25 ha, G-LZ: 17.00 ha, G-NN: 10.75 ha, G-ZWY: 16.25 ha), with different patterns of home range use between seasons. Moreover, the ranging behavior of white-headed langurs differed among four groups. G-ZWY group had the greatest monthly daily travel distance (481.66 ± 103.23 m) and G-NN group had the shortest (376.03 ± 55.96 m). G-DS group had the fastest monthly movement rate (32.86 ± 3.49 m/hr) and G-LZ group had the slowest monthly movement rate (31.05 ± 4.90 m/hr). We found no significant differences in ranging behavior between the dry and rainy seasons. The home range and daily travel distance were positively correlated with availability of fruits. The home range size, daily travel distance and movement rate were positively correlated with food diversity index. As the temperature increased, white-headed langurs reduced their home range size, daily travel distance and decreased movement rate, which might be related to avoiding heat stress. These results indicate that white-headed langurs adjust their foraging strategies and maintain energy balance responding to the seasonal fluctuations of food resources. We conclude that the ranging behavior of the white-headed langurs is associated with variations in food availability and climatic factors, which could be an effective adaptation to the seriously fragmented limestone forest.
Journal Article
Impact of test, vaccinate and remove protocol on home ranges and nightly movements of badgers in a medium density population
by
Smith, Sinéad
,
Collins, Shane F.
,
Magowan, Elizabeth A.
in
631/158/2455
,
631/158/856
,
631/601/18
2023
In the British Isles, the European badger (
Meles meles
) is thought to be the primary wildlife reservoir of bovine tuberculosis (bTB), an endemic disease in cattle. Test, vaccinate or remove (‘TVR’) of bTB test-positive badgers, has been suggested to be a potentially useful protocol to reduce bTB incidence in cattle. However, the practice of removing or culling badgers is controversial both for ethical reasons and because there is no consistent observed effect on bTB levels in cattle. While removing badgers reduces population density, it may also result in disruption of their social behaviour, increase their ranging, and lead to greater intra- and inter-species bTB transmission. This effect has been recorded in high badger density areas, such as in southwest England. However, little is known about how TVR affects the behaviour and movement of badgers within a medium density population, such as those that occur in Northern Ireland (NI), which the current study aimed to examine. During 2014–2017, badger ranging behaviours were examined prior to and during a TVR protocol in NI. Nightly distances travelled by 38 individuals were determined using Global Positioning System (GPS) measurements of animal tracks and GPS-enhanced dead-reckoned tracks. The latter was calculated using GPS, tri-axial accelerometer and tri-axial magnetometer data loggers attached to animals. Home range and core home range size were measured using 95% and 50% autocorrelated kernel density estimates, respectively, based on location fixes. TVR was not associated with measured increases in either distances travelled per night (mean = 3.31 ± 2.64 km) or home range size (95% mean = 1.56 ± 0.62 km
2
, 50% mean = 0.39 ± 0.62 km
2
) over the four years of study. However, following trapping, mean distances travelled per night increased by up to 44% eight days post capture. Findings differ from those observed in higher density badger populations in England, in which badger ranging increased following culling. Whilst we did not assess behaviours of individual badgers, possible reasons why no differences in home range size were observed include higher inherent ‘social fluidity’ in Irish populations whereby movements are less restricted by habitat saturation and/or that the numbers removed did not reach a threshold that might induce increases in ranging behaviour. Nevertheless, short-term behavioural disruption from trapping was observed, which led to significant increases in the movements of individual animals within their home range. Whether or not TVR may alter badger behaviours remains to be seen, but it would be better to utilise solutions such as oral vaccination of badgers and/or cattle as well as increased biosecurity to limit bTB transmission, which may be less likely to cause interference and thereby reduce the likelihood of bTB transmission.
Journal Article